Sólyommal szárnyal a Pénzügyőr (A Sólyom Ferenccel 2008-ban készült interjú)

Kép
A 2006. évi őszi bajnok

Megkezdte felkészülését a tavaszi rajtra a Pénzügyőr SE labdarúgócsapata. A bajnokság március elején indul majd, s ha semmi sem jön közbe, a Sólyom Ferenc irányította együttes április végétől, május elejétől újra Pasaréten fogadhatja ellenfeleit. A napokban kezdenek ugyanis hozzá a földrengés során megrongálódott pálya talajának helyreállításához. A munkálatok befejezése április végére várható.

 Úgy tudom, tavaly ősszel több esetben is felcserélték a pályaválasztó jogot a pasaréti pálya ismert állapota miatt. Mennyire vetette vissza ez a csapat teljesítményét?

Tizenkét mérkőzést játszottunk idegenben, s három mérkőzésünk volt az idézőjelesen hazai, valójában semleges pályán. Tavasszal is várható még négy vagy öt meccs, melyeket csak a Gázművek pályán tudunk majd lejátszani, de szerencsére jó velük a kapcsolatunk. Ami a teljesítmény visszaesését illeti, ez inkább az elmúlt év tavaszán volt érezhető. Hat ponttal vezettük ugyanis a bajnokságot, aztán mire megszoktuk az idegen-hazai pályát, addigra le is adtuk ezt az előnyt. Utána pedig jöttek a pszichés gondok. Az a tudat, hogy már nem mi vagyunk az elsők egy kicsit görcsössé tette a csapatot. Ám ősszel ez már nem befolyásolta a játékot. Megszoktuk, belaktuk a számunkra új pályát.

Ha netán tavaly megnyerték volna a bajnokságot, indultak volna az NB II-ben?

Igen, feltétlenül. Ígéretet kaptunk a vezetőségtől, hogy ebben az esetben biztosítani fogják a szükséges feltételeket. Ráadásul az NB II versenybizottsága később felkérte a Pénzügyőrt, hogy attól függetlenül, hogy csupán második helyezett lett, induljon el az NB II-es bajnokságban. De így már nem vállaltuk.

És az idei szezonban milyen célokat tűztek ki? Reálisnak tartja egy dobogós hely megszerzését?

Cél nélkül természetesen semmilyen versenyen sem érdemes elindulni. Most sem tettünk le a bajnoki győzelemről, bár első lépésként a saját nevelésű, fiatal tehetségeket szeretnénk beépíteni a csapatba, de egyelőre sajnos még az is problémát jelent, hogy hány játékos tud edzésre, mérkőzésekre járni. Abszolút amatőr csapat vagyunk, s érthető, hogy mindenkinek a megélhetés az elsődleges.

Az amatőr csapat azonban profi edzővel rendelkezik. Hogyan indult az Ön sportpályafutása?

Tulajdonképpen édesapám Újpestért való rajongása révén kerültem a labdarúgás területére. Bár, gyermekkorom nagy részét Óbudán töltöttem, mégis kilenc éven keresztül játszottam az Újpesti Dózsában, az előkészítő csoporttól egészen az ifi I. csapatig. Játékostársam volt többek között Nagy Tibor, Vígh Péter és Brockhauser István is. Sajnos épp akkor szűnt meg az NB I-es tartalékbajnokság, amikor kiöregedtem az ifiből. Az első csapatnál nagyon erős volt a keret, így alacsonyabb osztályú csapatokhoz adtak minket kölcsön. Én a BVSC-hez kerültem, mely akkor az NB II-ben játszott. Két évig voltam náluk, amikor is az MTK szerződést ajánlott, és ezáltal NB I-es játékos lehettem. Ez a nyolcvanas évek közepén volt. Azonban nem játszhattam túl sok meccset a kék-fehéreknél, mert jött a katonaság, leszerelés után pedig már a III. Kerülethez igazoltam.

Milyen posztot osztottak Önre a csapatban?

Belső védőt, szélső hátvédet, illetve szélső középpályást. Mivel bal lábas vagyok, a baloldalon tulajdonképpen szinte minden feladatot meg tudtam oldani, még csatár is voltam Azt mondják, nem mozogtam rosszul egyik poszton sem.

A III. Kerületi TTVE egy időben játszott az első osztályban is.

Ez már az én harmadik kerületi pályafutásom után volt.  De részese lehettem annak a sikernek, amikor a csapat ’86 őszén feljutott az NB II-be. Az itt eltöltött néhány év után, végül 1988-ban kerültem a Pénzügyőrhöz. Egészen 2005-ig rúgtam a labdát a pasaréti pályán, s két és fél éve én vagyok a csapat edzője. Egyelőre „A” licencem van, a „pro”  még hiányzik, de hát az egy kicsit már komolyabb edzői minősítésnek számít. Ugyanakkor most járok a Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézetére, ahol az edzői szakot végzem.

Milyen tervei vannak edzőként? Biztos elálmodozik néha, hogy milyen érzés lenne egy nagy csapat kispadján ülni.

Szeretném magam kipróbálni természetesen magasabb osztályban is. Viszont azt gondolom, hogy a mai futballvilágban egy hozzám hasonló edzőnek, aki nem rendelkezik igazán komoly játékos múlttal, nagyon nehéz dolga van. Csak úgy tud feljebb kerülni, ha, az adott csapatával menetelve vált osztályt. Egyébként szinte reménytelen. Esetleg  másodedzőként kaphat lehetőséget valamely élvonalbeli együttesnél, s akkor talán elérhető közelségbe kerül egy első osztályú csapat irányítása.

Bozsik Péter is hosszú ideig volt a Pénzügyőr edzője. Majd a ZTE-vel megverte a Manchester Unitedet, s végül a labdarúgó válogatott edzője lett.

Igen, Peti nyolc évig edzősködött nálunk. Majd elkerült másodedzőnek a Vasashoz. Az ő példája is azt bizonyítja, hogy senkiből sem lesz egy csapásra vezetőedző. Egyébként a Pénzügyőr labdarúgócsapatánál azért is jó dolgozni, mert nincs eredménykényszer. A vezetők nem állnak állandóan az ember háta mögött, hogy számon kérjék, ha épp kikapott a csapat. Itt nyugodtan lehet dolgozni, többféle kísérletre is mód nyílik. Egy olyan edzőnek, aki tanulni akar, ideálisak a körülmények.

Pedig manapság szinte mindenhol költségcsökkentésekről, lefaragásokról hallani, a Vám és Pénzügyőrség kitart az egyesület mellett?

Azt az információt kaptam, hogy a működéshez, illetve a bajnokságban való részvételhez szükséges anyagi feltételeket teljes egészében biztosítani fogja a testület.

És milyen a kapcsolat a második kerülettel?

Nos, egyesületünk a Vám és Pénzügyőrség Kulturális és Sport Osztályához tartozik, és négy évvel ezelőtt tettük át székhelyünket a kerületbe. Ennek oka épp az volt, hogy a pályánk is itt található, s reméltük, hogy így talán nagyobb figyelmet kapunk a kerülettől. De az az igazság, hogy csalódtunk. Ha jól tudom, semmilyen támogatást sem kapunk a kerületi önkormányzattól.


Sólyom Ferenc

Született: 1963. február 4., Budapest

Pályafutás: Újpesti Dózsa: előkészítő csoport – ifi I. csapat

                   BVSC: NB II.

                   MTK:   NB I.

                        III. Kerületi TTVE:  NB III. –II.

                        Pénzügyőr játékosa: 1988 – 2005.

                        Pénzügyőr edzője: 2005-től

A Pénzügyőr csapatához kerülve belépett a testületbe, majd 1994-óta egy nemzetközi sportszercég magyarországi képviseleténél dolgozik.

Család: Nős, egy kislány édesapja.

Az interjút készítette: Iváncsik Edda és Szécsi József